İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi yaklaşık 11 yılda gıda sektöründe görev yapmakta olan işçi ölümlerini inceledi. İSİG'in verilerine göre, Türkiye genelinde 407 işçi yaşamını yitirirken; listenin en tepesinde İstanbul ve İzmir yer aldı.
Haber-Aziz Muhamett Ulubaş İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) 2013 yılından 2024 yılının ilk 7 ayına kadar geçen süre içerisinde gıda sektöründe görev yapan işçilerin verilerini yayınladı. Ulusal basın, yerel basın ve iş yerinde görev yapan kişilerin bildirdikleri verilerin dikkate alınarak hazırlandığı rapora göre, Türkiye'de gıda sektöründe görev yapmakta olan 407 işçi iş yerinde hayatını kaybetti. İSİG verilerine göre, gıda sektöründe işçi ölümlerinin en fazla yaşandığı iller ise 42 işçinin öldüğü İstanbul ve 24 işçinin öldüğü İzmir bulunuyor.
2023’TE 58
KİŞİ ÖLDÜ
İSİG
tarafından yayınlanan verilere göre, 2013 yılında gıda sektöründe görev yapan
22 işçi, 2014’te 21, 2015’te 40, 2016 ve 2018’de 43, 2017’de 37, 2019’da 30,
2020’de 44, 2021’de 31, 2022’de 22 ve 2024’ün ilk yedi ayında ise 16 işçi
yaşamını yitirdi. 2023 yılında sektöründe görev yapan kişilerden 58’i vefat
etti. İSİG verilerine göre, 2013 yılından bugüne kadar 407 gıda işçisi vefat
etti.
ZİRVEDE İSTANBUL VE İZMİR VAR
İSİG tarafından yayınlanan verilerde en fazla ölümün yaşandığı iller de yer verildi. Buna göre, 42 gıda işçisinin yaşamını yitirdiği İstanbul ilk sırada yer alırken, onu 24 ölümün olduğu İzmir, 17 ölümün yaşandığı Kocaeli, Konya ve Mersin izledi.
EN FAZLA
GÖÇÜK YAŞANDI
İSİG
tarafından yayınlanan verilere göre, yaşamını yitiren işçilerin yüzde 20’si
ezilme veya göçük, yüzde 17’si trafik kazası, yüzde 11’i yüksekten düşme ve
zehirlenme ya da boğulma, yüzde 9’u da patlamada veya yanmada vefat etti.
30-49 YAŞ
ARASINDA 174 KİŞİ ÖLDÜ
İSİG
tarafından yayınlanan verilerde 0-17 yaş arasındaki 24 çocuk vefat etti. 18-29
yaş arasındaki işçilerin 88’i, 30-49 yaş arasındakilerin 174’ü, 50-64 yaş
arasındaki emekçilerin de 79’u hayatını kaybetti. İSİG tarafından yayınlanan
verilere göre, 65 yaş üzerindeki 7 kişi gıda işçiliğinde görev yaptığı sırada
hayatını kaybederken, 35 kişinin ise yaş durumu bilinmiyor.